Er du også høysensitiv?

I vår del av verden er idealet å være utadvendt, snakkesalig, robust, ha en stor omgangskrets og delta i mange aktiviteter. Er du en av fem nordmenn som har karaktertrekket høysensitivitet og som ikke lever opp til idealet? Har du prøvd “å være som de andre” men ender opp med å bli overveldet, tappet for energi og miste troen på deg selv?

Har du tenkt at det er noe galt med deg, og at “de andre er normale”? Reagerer du kraftigere følelsesmessig enn andre i enkelte situasjoner og ser etterpå at din opplevelse var riktig men at styrken og kraften i reaksjonen din var noe i overkant slik at du skammer deg, føler deg sårbar og tar på deg all skyld?

Sensitiviteten kan være en stor gave i mange sammenhenger, og som høysensitiv kan du kjenne deg sterk, kraftfull og kreativ den ene dagen - og hudløs sårbar og følsom neste dag.

Høysensitivitet er et medfødt karaktertrekk. Det er ikke en diagnose, men egenskaper som er viktig for overlevelsen vår som art, for positive endringer i verden og mye mer.

Visste du at også blant de høyerestående dyreartene er en av fem høysensitive? Dyrene trenger, som oss mennesker, at noen er ekstra på vakt, får med seg alt som skjer og samtidig har evnen til dyp medfølelse og omsorg for andre.

Som høysensitiv er man født med “1000 antenner” og tynt “filter”. Hjernen til den som er høysensitiv fanger opp og registrere flere inntrykk og stimuli, og på en sterkere måte enn hos ikke-høysensitive. Inntrykkene bearbeides i tillegg dypere. Lyder, lys, lukter og berøring som ikke affiserer andre, kan oppleves mye sterkere hos den som er høysensitiv. På samme vis kan hendelser og ord som preller av andre virke rystende. Derfor er behovet stort for å kunne trekke seg tilbake, være i stillhet og bearbeide inntrykkene - hver eneste dag, flere ganger for dagen.

Mange høysensitive føler skam for å være annerledes og unngår å ta nødvendige time-out. De er redde for andres misnøye og manglende forståelse. Og blir eksperter på å presse seg for å være så “normal” som mulig. Stor kreativitet, skapertrang og samvittighetsfull omsorg for andre eller indre uro gjør også at “pauseknappen” alt for sjelden tas i bruk.

Kjenner du deg igjen i dette - og ønsker du å komme ut av sårbarheten og være den beste versjonen av deg selv?